W24

 

På de flesta arbetsplatser finns det ”högpresterande” medarbetare. De ger hög output med hög kvalitet och de tycker jobbet är stimulerande och roligt. Orsaken är oftast (om inte alltid) att de fått kläm på ”standardiserat arbetssätt”. När man får en uppgift som skall utföras flera gånger börjar man fundera på det bästa sättet att utföra denna uppgift. Detta förhållningssätt gör repetitivt arbete väldigt roligt!

W28

 

 

 

 

 

Standardiserat arbetssätt handlar i första hand om att hitta en bestämd ”sekvens” – följd av arbetssteg – som man följer varje gång på samma sätt. Därefter är det inte så svårt att titta på de olika arbetsstegen i syfte att reducera ”de sju förlusterna” (se ”Fördjupning”). Finns det något steg som är svårt? Finns det isåfall några trick? Går det att göra saker samtidigt genom att ändra sekvensen? Sista steget på resan handlar om att koordinera arbetsgruppers arbetssätt – då kan mycket avancerade uppgifter utföras på mycket kort tid! Fundera gärna över och testa följande arbetsuppgift så ser ni potentialen: ”vilket är det effektivaste sättet att duka av ett matbord?”

Vi hjälper er att steg för steg utveckla och förenkla ett standardiserat arbetssätt. På verkstaden, men också repetetivt administrativt arbete på kontoret.

När nuvarande arbetssätt analyseras underlättar det att jämföra med ”de sju förlusterna”. Dessa hjälper er att alltid hitta nästa förbättringssteg:

W38